7. oktober 2020
Skal vi annonsere på Facebook, Instagram, Snapchat, TikTok, LinkedIn eller Twitter... Eller kanskje vi skal i alle kanaler? Her er ting du må tenke på før du legger en sosiale medier-strategi.
Av: Christine Engh Hansen (Social Media Specialist i Mindshare)
Det er ikke alltid like lett å vite hvilke sosiale medier som passer best i mediemiksen. Stort sett alle kanalene har ulike egenskaper, og det er faktisk ikke alltid alle egner seg for ditt mål (eller innhold). Derfor forstår vi godt at det kanskje kan være litt utfordrende å velge riktig(e) kanal(er).
Heldigvis har vi noen tips som kan hjelpe deg som lager sosiale medier-strategi.
Før du skal annonsere eller lage en sosiale medier-strategi er det viktig å tenke på hva annonseringen og tilstedeværelsen skal gjøre. Er målet å øke kjennskap? Øke trafikk til nettsiden? Eller å øke salget i nettbutikken? Å sette et konkret mål legger et godt grunnlag for valg av kanal(er).
Man kan annonsere i sosiale medier uansett budsjettstørrelse. Men det er også greit å vite at man kan ikke nå absolutt alle i målgruppen med lave budsjetter, men du kan nå de som er aller viktigst for deg – og det bør være det viktigste.
Dersom man har små budsjetter anbefaler vi å fokusere på maks 1-2 kanaler for å få mest mulig ut av det man har. Dette bør også baseres på målgruppe, målsetning og innhold.
Ungdommer? Foreldre? Personer over 50? Personer i lederposisjoner? Eller hele befolkningen?
Snapchat har over 2,9 millioner brukere, og med det et svært godt dekningspotensiale, spesielt blant ungdommer og unge voksne. I tillegg bruker unge voksne uten barn i husstanden Snapchat ofte; 7 av 10 bruker plattformen flere ganger per dag (kilde: ipsos SoMe tracker Q2). Videre er kanalen også populær blant foreldre, samt at man ser en økende brukstrend blant de over 50.
Facebook topper fremdeles tronen over flest brukere, med over 3,5 millioner (83 % av befolkningen). Med andre ord er også dekningspotensialet stort her, spesielt blant personer 30+. I tillegg er småbarnsfamilier aktive brukere av plattformen, der 9 av 10 som er i småbarnsfamilier og har profil bruker Facebook daglig. (kilde: ipsos SoMe tracker Q2)
Instagram ligger under paraplyen til Facebook, og vi anbefaler alltid en kombinasjon av disse for å nå så bredt som mulig. Blant brukerne ser man at den største andelen er personer mellom 18-39, med en liten overvekt av kvinner. Blant unge kvinner under 30 år bruker 66 % Instagram flere ganger om dagen. (kilde: ipsos SoMe tracker Q2)
LinkedIn er stedet å være dersom du ønsker å nå ut til personer som jobber i ulike bransjer, har oppgitt at de f.eks. er toppledere, eller om man hovedsakelig driver med B2B markedsføring. Majoriteten av de som har profil er menn, og det er høyest bruksfrekvens blant personer mellom 30-59 år. Derimot er ikke den daglige bruksfrekvensen like høy på denne plattformen. Derfor anbefales det å kjøre kampanjer over litt lengre perioder, slik at man når så mange som mulig her.
TikTok er «the new kid on the block», og det er ikke noe nytt at plattformen har vokst i stormfart. Det er heller ikke lenge siden norske annonsører begynte å teste annonsering på plattformen, som har over 1,4 millioner månedlige brukere (norske).
Av disse er over 40 % mellom 13-18, og det er med andre ord gode muligheter for å oppnå god dekning i denne målgruppen. Derimot kan man ikke garantere brand safety helt ennå, og derfor anbefaler vi å se en løsning som inkluderer norske influencere. (Kilde: TikTok)
Twitter kan også være en kanal som passer til noen målsetninger. Plattformen er stor på diskusjon mellom brukerne og samtalene dreier seg om alt fra nyheter, underholdning, politikk og annet sladder. En anbefaling for annonsering på plattformen er å henge seg på trender og delta i diskusjonen der det er mulighet for det. I Norge er det 1,1 millioner brukere, og det er desidert flest menn på plattformen hvor 7 av 10 av de som bruker Twitter daglig er menn. (Kilde: Ipsos SoMe tracker Q2) Til sammenligning med de andre plattformene har ikke bare Twitter færre brukere, men også færre aktive brukere. Vi anbefaler derfor å tilpasse budsjettet deretter.
Hvis man har innhold fra før er det greit å sjekke hvilke kanaler som egner seg. Med det mener vi: Har man f.eks. korte videosnutter i kvadratisk format? Da kan Facebook og Instagram være kanalene å satse på.
På Snapchat er det hovedsakelig stående formater som gjelder (helskjerm-formater), helst korte videosnutter i flere versjoner. Har du innhold som skal promotere et frokostseminar e.l mot bransjefolk? Da bør du vurdere LinkedIn.
Skal innholdet produseres? Hvis hovedmålsetning, målgruppe og budsjetter avklares før produksjonen er det enda enklere å tilpasse innholdet til kanalen – som igjen bidrar til å få mest mulig ut av kampanjen.
Sist men ikke minst: Vi hjelper deg selvfølgelig både med sosiale medier-strategi og innholdsproduksjon!
Ta kontakt med Social Media Specialist, Christine Engh Hansen, hvis du trenger flere tips eller har spørsmål om sosiale medier.